nl fr

Shiatsu - Acupressuur - Japanse manuele technieken

Shiatsu no kokoro

Haha no kokoro

Oseba no kokoro

Inochi (seimi) no izumi waku

- T.Namikoshi

The heart of shiatsu
Is like a mother’s hart
Pressing the human body
Stimulates the source of life
- T. Namikoshi

De visie van Shiatsu - Japanse drukpunt massage is “holistisch”; lichaam en geest worden immers bekeken als één geheel, net zoals in de acupunctuur, de osteopathie enz.
Daarom is het belangrijk om elke “klacht” vanuit zoveel mogelijk invalshoeken te benaderen.

De grondbeginselen van Shiatsu zijn wellicht nog ouder dan de acupunctuur die zelf reeds 5000 jaar oud is.

In het Oosten stelt men dat “gezondheid” gelijk staat met het verwerven van “inzicht” in onszelf. Shiatsu streeft er naar om lichaam en geest weer in balans te krijgen, zodat symptomen niet meer ontstaan.

Meridianen en acupunctuurpunten stimuleren de zelfgenezende krachten van het lichaam. Ook manuele technieken zoals stretchings, moxa, compressen, voetreflexologie en andere, eerder subtiele technieken (zie hoofdstuk Seiki) kunnen deel uitmaken van de behandeling.
Shiatsu heeft effect op de huid, spieren, bloedcirculatie, lymfestroom, cerebrospinaal vocht, ademhaling, zenuwstelsel en de energiestroom. De energiecirculatie in het lichaam is erg belangrijk want stagnatie kan leiden tot ziekte…

De huidige definitie volgens het Japanse Ministerie van Gezondheid is als volgt: “Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarmee druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren en specifieke problemen te behandelen”.

Shiatsu kan onder andere aangewend worden voor; nek-, schouder- en rugklachten, gewrichtspijnen, chronische ziektes, slapeloosheid, darmklachten, ademhalingsproblemen, vermoeidheid, migraine, stress en nog vele andere klachten… U dient er wel rekening mee te houden dat Shiatsu niet mag aangewend worden bij acute koorts of ongenezen wonden en ontstekingen. In geval U een pacemaker of ruilorgaan hebt, dient U dit te vermelden tijdens het verkennend gesprek.

Tijdens de behandeling ga ik intuïtief en observerend te werk. Bij aanvang van de sessie is er eerst een verkennend gesprek waar eventuele klachten en/of problemen worden besproken. Vervolgens gebruik ik verschillende observatietechnieken om de energetische situatie van het lichaam beter te begrijpen. Daarna volgt een persoonlijke, gerichte behandeling. Voor een shiatsu sessie is het aangeraden om gemakkelijke, losse, liefst katoenen kleding te dragen. De behandeling gebeurt op een Japanse futon op de grond en duurt ongeveer een uur.

Ik was jaren erkend leraar voor de Belgische en Europese Shiatsu Federatie. Momenteel beheer ik mijn eigen Shiatsu Academie in Lanzarote.

Book an appointment using SetMore