nl fr

Acupunctuur

Volgens verschillende bronnen ontstond Acupunctuur in de nieuwe steentijd rond 10.000 tot 4000 jaar geleden.

Destijds maakte men gebruik van stenen naalden. Deze vorm ontstond aan de oostkust van China waar de inwoners van vis leefden. In het noorden was het veel kouder en daar leefde men voornamelijk van veeteelt. De inwoners verwarmden zich met vuur en hadden ook vaker last van koude en pijnen. Vandaar de hitte behandelingen met moxa (warme kruiden) en hete kompressen.

TCM = Traditional Chinese Medecine 

3000 jaar geleden (Shang Dynasty) ontstond de oorsprong van de 5 elementen en yin-yang theorie. Deze tijd was de bronstijd, zo ontstonden er ook bronzen acupunctuur naalden. Toch werd de oorspronkelijke (Bian) steen nog steeds het meest gebruikt.

Meridianen 

Bij de opgravingen van Mawangdui Han Tombs No3 werden 2 zijden rollen uit de 3de eeuw voor christus gevonden waarin voor het eerst geschreven werd over meridianen en de verbindingen ertussen.

Tussen 220-265 na Christus verdiepte men zich in de acupunctuurpunten en hun locatie. Dr. Huangfu Mi verzamelde alle punten uit verschillende boeken en voegde die samen in één boek: “Systematic classic of acupuncture and moxibustion ( Jia Yi jing). Het boek beschrijft meridianen, acupunctuurpunten en diens functies.

Behandeling

De punten worden op het lichaam met een fijn naaldje aangeprikt. Dit stimuleert het zenuwstelsel om bepaalde chemische stoffen vrij te maken. De stoffen helpen de energiebalans en de lichaamsfuncties te herstellen. Bij het plaatsen van de naald voel je een kleine prik. Tijdens de behandeling kunnen de naalden lichtjes gemanipuleerd worden om de punten extra te stimuleren. Dit gebeurt door de naaldjes lichtjes te draaien. Soms wordt er ook met warme kruiden (Moxa) gewerkt. Na ongeveer dertig minuten worden de naalden verwijderd. 

Wanneer toch maar niet? 

Wanneer je bloed niet snel genoeg stolt door een ziekte of door het nemen van bloedverdunners.
Wanneer je zwanger bent. Acupunctuur kan de weeën vroegtijdig op gang brengen. 

Bijwerkingen? 

Het is mogelijk dat je tijdens of na de behandeling tintelingen ondervindt in armen of benen. Door het aanprikken kan ook een blauw plekje ontstaan. De oorspronkelijke symptomen worden soms ook tijdelijk erger. Dit gaat nadien spontaan weer over. 

Book an appointment using SetMore